Ofte stillede spørgsmål

På denne side finder du ofte stillede spørgsmål til den danske Tour de France-start. Vi opdaterer løbende spørgsmålene. Hvis du ikke kan finde svar her, så send gerne dit spørgsmål i en mail til info-tdf@kk.dk.

 

FAQ

Bliver min vej lukket, når Tour de France kommer igennem min by?

Afviklingen af Tour de France-starten i Danmark er en meget stor international begivenhed, og vil desværre uundgåeligt påvirke og kunne medføre fx gener for visse trafikanter. Så derfor arbejder vi også på højtryk for, at der er gode og tilgængelige trafikinformationer for alle – både i god tid før, under og umiddelbart efter Touren passerer på tværs af Danmark. Dette kan du finde her på vores hjemmeside i starten af 2022.

Det forventes, at der vil være flere veje langs de tre danske etaper, der kommer til at være i flere timer i forbindelse med, at Tour de France-feltet skal ud og køre etaperne. Hvis du har et spørgsmål til en konkret vej, vil det være bedst at tage fat direkte i den pågældende kommune. Derude har de lokal indsigt i de konkrete vejforhold, og de er også ansvarlige for den lokale trafikinformation.

Start- og målbyerne for den danske Tour de France-start kan kontaktes her:

Gennemkørselskommunerne kan kontaktes her:

Hvornår starter og slutter 1. etape af Tour de France i Danmark?

På 1. etape kører den første rytter ud kl. 16.00, mens den sidste rytter forventes at krydse målstregen ca. kl. 19.10. Før rytterne vil der køre en reklamekaravane samt andre køretøjer på ruterne, så der er meget mere end de professionelle ryttere at se på ruten.  Find tidstabellen for 1. etape på denne side.

Hvornår starter og slutter 2. etape af Tour de France i Danmark?

På 2. etape går den neutraliserede start fra Stændertorvet i Roskilde kl. 12.15. Den sidste rytter forventes at krydse målstregen i Nyborg ca. kl. 17.10. Før rytterne vil der køre en reklamekaravane samt andre køretøjer på ruterne, så der er meget mere end de professionelle ryttere at se på ruten.  Find tidstabellen for 2. etape på denne side.

Hvornår starter og slutter 3. etape af Tour de France i Danmark?

På 3. etape går den neutraliserede start fra Strandgade i Vejle kl. 13.05. Den sidste rytter forventes at krydse målstregen i Sønderborg ca. kl. 17.20. Før rytterne vil der køre en reklamekaravane samt andre køretøjer på ruterne, så der er meget mere end de professionelle ryttere at se på ruten.  Find tidstabellen for 3. etape på denne side.

Hvem står bag den danske Grand Départ?

Gennemførelsen af Grand Départ i Danmark bliver organiseret af et interessentskab, som er stiftet til formålet, med Erhvervsministeriet, Københavns Kommune, Nyborg Kommune, Sønderborg Kommune, Vejle Kommune og Roskilde Kommune som interessenter. Region Hovedstaden, Region Sjælland, Region Syddanmark og Sport Event Denmark giver tilskud til interessentskabet.

Der er etableret et sekretariat, som står for den daglige drift af Interessentskabet og sikrer gennemførslen af Grand Départ i Danmark. Ida Bigum Nielsen er direktør for sekretariatet. Alex Pedersen er talsperson.

Hvornår er den danske Tourstart?

Den danske tourstart består af tre etaper, der skal køres fra d. 1.-3. juli 2022.

1. etape, enkeltstarten i København, starter kl. 16.00.

2. etape, fra Roskilde til Nyborg, starter kl. 12.15.

3. etape, fra Vejle til Sønderborg, starter kl. 13.05.

Hvordan kommer de tre danske ruter til at se ud?

Åbningsetapen, 1. juli, er en 13 kilometer lang enkeltstart i hjertet af København med Kastellet, Dronning Louises Bro og Amalienborg blandt højdepunkterne.

Den anden danske etape, 2. juli, er på 202 kilometer fra Roskilde til Nyborg med 3 bjergspurter i Nordvestsjælland og pointspurt i Kalundborg.

Tredje etape er på 182 kilometer fra Vejle til Sønderborg den 3. juli med pointspurt i Christiansfeld og bjergspurter på Koldingvej samt ved Hejlsminde Strand og Genner Strand.  

Udover de 5 start- og målbyer passerer ruten 8 gennemkørselskommuner (parcours-kommunerne). Det drejer sig om Lejre, Holbæk, Odsherred, Kalundborg, Slagelse, Kolding, Haderslev og Aabenraa.

Jeg vil gerne være frivillig under Tour de France og hjælpe til under løbet. Hvor skriver jeg mig op?

Hele verden er inviteret med til folkefest, når vi fejrer et cykelland helt i gult. Det kræver hjælp fra engagerede frivillige i start- og målbyer, langs ruten og til de mange forberedelser. Du finder mere information om at være frivillig på denne side på hjemmesiden.

Vi er en lokal forening, som gerne vil bidrage til den gule folkefest med en sjov event. Hvem kan jeg kontakte?

Vi ønsker at skabe en gul folkefest over hele Danmark. Ansvaret for de lokale events ligger hos den kommune, som eventet skal afholdes i. Er din forening fx fra Vejle, så er det derfor Vejle Kommune, der skal kontaktes i forbindelse med jeres events.

Start- og målbyerne for den danske Tour de France-start kan kontaktes her:

Gennemkørselskommunerne kan kontaktes her:

Må jeg tage betaling for mit sideevent til Tour de France?

Der må ikke tages entré for Tour de France-sideevents på løbsdagene d. 1.-3. juli 2022. Generelt ønsker vi, at sideevents skal være åbne for deltagelse, og derfor anbefaler vi også, at alle events op til under og efter løbsdagene er gratis for deltagerne. Dog er det ok, såfremt man tager en mindre brugerbetaling for sit event for at dække udgifter – fx i forbindelse med afvikling af et cykelløb. Hvis du har nogle spørgsmål til sideevents i forbindelse med den danske Tourstart, er du velkommen til at sende en mail til info-tdf@kk.dk.

Jeg vil gerne sælge kaffe, øl eller mad i en af byerne under løbet. Hvem skal jeg kontakte?

Du skal kontakte den by, som du ønsker at sælge kaffe, øl eller mad i. Det er kommunerne selv, der har ansvaret for planerne og lejlighedssalg i deres kommune, herunder bl.a. retningslinjer for synlighed, placering osv. Det kan også være nødvendigt med andre myndighedstilladelser alt efter arrangementet, du ønsker dig.

Start- og målbyerne for den danske Tour de France-start kan kontaktes her:

Gennemkørselskommunerne kan kontaktes her:

Jeg vil gerne lave plakater eller trøjer med Tour de France-logoer på. Må jeg det?

Tour de France er ejet af den franske løbsorganisation A.S.O., som også har beskyttede ophavsrettigheder på brugen af deres logoer. Derfor må ingen bruge deres logoer uden tilladelse – heller ikke ift. at lave plakater eller trøjer. Men I kan selvfølgelig købe TDF-relaterede produkter via deres hjemmeside.

Jeg vil gerne lave Land-art eller andet sjovt under de danske etaper, som måske kan komme med på Tv-transmissionen. Hvad skal jeg være opmærksom på?

Land-art er en god idé og er noget, der også i høj grad kendetegner Tour de France. Det kan ikke garanteres, at jeres Land-art kommer med i TV, men hvis I laver noget sjov land-art uden logoer, med en masse gule farver samt en kort hilsen til løbet – fx ”vive le tour” øges jeres chancer.

Hvis I derimod bruger et logo og reklamerer, vil I med stor sandsynlighed blive valgt fra, da A.S.O. ikke normalt tillader, at deres brand/logo/løb sættes i forbindelse med andre kommercielle aktører – dog med undtagelse af dem, de direkte samarbejder med.

Læs mere om land art og find inspiration via dette link.

Hvor kan jeg se Grand Départ-trofæet?

Grand Départ-trofæet er på vej rundt for at blive udstillet i de fem danske start- og målbyer. D. 17. august 2021 ankom det til Sønderborg, hvor det startede det sin tur rundt i landet. På sin tur vil det følge de danske etaper bagvendt og ende i København d. 23. marts 2022 i forbindelse med markeringen af 100 dage tilbage til, at Tour de France kommer til Danmark. På vejen bliver det transporteret i en særlig gul Tour de France-ladcykel.

På sin tur rundt i landet vil Grand Départ-trofæet blive fulgt af en vandreudstilling, der foruden trofæet bl.a. indeholder de fire Tour de France-trøjer og to quizzer.

Trofæet vil bliver udstillet i Sønderborg, Vejle, Nyborg, Roskilde og København. De præcise udstillingssteder og -tidspunkter vil løbende blive opdateret. Du kan se den foreløbige udstillingsplan via dette link.

Hvordan kontakter jeg de danske Tour-byer?

Må jeg bruge Grand Départ-logoet?

Tour de France er ejet af den franske løbsorganisation A.S.O., som også har beskyttede ophavsrettigheder på brugen af deres logoer, herunder Grand Départ-logoet. Derfor må ingen bruge deres logoer uden tilladelse. Grand Départ-logoet, der er lavet til den danske Tour-start, må som udgangspunkt kun benyttes af parterne bag de tre danske etaper.

Hvornår bliver Storebæltsbroen lukket?

Lørdag den 2. juli bliver Storebæltsbroen lukket for al biltrafik i begge retninger fra cirka kl. 13.00 til 18.00. Vær opmærksom på, at motorvejene der fører til Storebæltsbroen, kan blive spærret allerede fra kl. 12.30 af hensyn til trafiksikkerheden. De præcise tidspunkter for spærring af motorvejene vil blive meldt ud på et senere tidspunkt. Følg den aktuelle trafiksituation på trafikinfo.dk

Hvornår anbefales det at krydse Storebælt?

Det anbefales, at man så vidt muligt undlader at køre over Storebæltsbroen i bil lørdag den 2. juli og i stedet kører torsdag den 30. juni, fredag den 1. juli eller venter til søndag den 3. juli. Det er fortsat muligt at krydse Storebælt i tog, men det anbefales, at man allerede nu reserverer plads og booker billet, da der må forventes flere passagerer end normalt.  

Hvor lang tid er ruten lukket for trafik?

Lokalt langs ruten kan der forventes spærringer af vejene mellem 4 og op til 12 timer på løbsdagen, og i målbyerne må man forvente lokale spærringer helt til midnat. For mere information om lokale områder, se siden med trafikinformation. Ruten i København er lukket helt fra fredag 1. juli kl. 01 til lørdag 2. juli kl. 16.

Hvordan påvirker Tour de France trafikken i København?

Afviklingen af enkeltstarten i København d. 1. juli kommer til at påvirke trafikken og parkeringsforholdene i København markant over flere dage. Tilskuere, der vil til København for at opleve den gule folkefest, opfordres til at vælge kollektive transportformer såsom tog eller bus til/fra København. Man vil kunne komme rundt i byen til fods og med Metro og S-tog.  
 
Centrale færdselsårer i København, herunder H.C. Andersens Boulevard og området omkring Rådhuspladsen,
lukkes for trafik og parkering fra mandag d. 27. juni kl. 20.00. Selve enkeltstartsruten lukkes for standsning og parkering fra torsdag d. 30. juni kl. 09.00 og for al trafik fra fredag d. 1. juli kl. 01.00 til lørdag d. 2. juli kl. 16.00. 

Bilkørsel vil være meget vanskeligt og frarådes helt for tilskuere samt så vidt muligt for lokale borgere. 

Læs mere via dette link.

Må jeg parkere min bil eller autocamper langs ruten?

Man må ikke parkere sin bil eller autocamper på ruten, dog vil det nogle steder være muligt at parkere langs ruten. På denne side kan du læse mere om, hvordan man kan parkere langs ruten. 

Mange sideveje vil også være lukkede for trafik og parkering. Vi anbefaler, at man anvender de parkeringspladser, som de respektive kommuner langs ruten etablerer ifm. Tour de France. I enkelte kommuner er der udpeget særlige parkeringsområder til autocampere. 

Hvad sker der i tilfælde af en nødsituation? 

Politi, beredskab og øvrige myndigheder er en væsentlig del af planlægningen af Tour de France. I tilfælde af behov for assistance fra ambulance, politi og brandvæsen er der beredskabssluser langs hele ruten, så udrykningskøretøjer kan komme igennem. Politiet vil derudover være til stede langs ruten med assistance fra bl.a. Hjemmeværnet. Et stort korps af frivillige vil derudover være til rådighed for at svare på spørgsmål.